piątek, 3 stycznia 2014

mini doughnuts

Święta święta i po świętach! W tym roku Mikołaj był dla mnie bardzo hojny! Przyniósł mi między innymi maszynkę do pieczenia donatów, cake popsów i pączuszków w kształcie serca. Oczywiście jak tylko prezent dotarł do mnie musiałam go od razu wypróbować! W związku z tym chciałabym się z Wami podzielić jednym z przepisów na donaty, od razu zaznaczę, że nie smakują one jak typowe pączki.

Mini Doughnuts


Składniki na ciasto:
200 g mąki
160 ml mleka
cukier z prawdziwą wanilią
120 g cukru pudru
łyżeczka proszku do pieczenia
1 duże jajko
50 g margaryny

Składniki na lukier:
300 g cukru pudru
4-5 łyżek wody
Barwniki spożywcze

Przygotowanie:
Na początku rozpuszczamy margarynę w rondelku, następnie w misce ubijamy jajko i wsypujemy do niego mąkę, cukier z wanilią, cukier puder, proszek do pieczenia. Wszystko miksujemy następnie dodajemy mleko i ostygniętą margarynę, miksujemy jeszcze 3 minuty. Ciasto jest gotowe do wypiekania. Naszą maszynkę nagrzewamy, i wypełniamy dolną część ciastem, pieczemy przez 3-4 minuty w zależności od mocy naszej maszynki. W międzyczasie przygotowujemy lukier miksując ze sobą wszystkie składniki. Gdy jest za gęsty dodajemy troszkę wody. Gdy jest za rzadki dosypujemy cukier puder.
POWODZENIA I SMACZNEGO ;)

Dzisiaj podzielę się z wami nie tylko zdjęciami wypieków ale również zdjęciami ze świąt, wyjazdu w góry i sylwestra (jak tylko je otrzymam to uaktualnię tego posta)








ŚWIĘTA:








GÓRY:



Wasza W.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz