środa, 29 stycznia 2014

tort śmietankowy


Moje maleństwo skończyło 22 stycznia roczek. Jestem dumną chrzestną Amelki i jak to przystało na ciocię kucharkę zrobiłam jej torcik ;) smak tortu był podstawowy, gdyż był śmietankowy, ale na wierzchu była masa cukrowa więc wszystko się idealnie komponowało. 


Tort śmietankowy




Składniki na biszkopt:

8 jajek średniej wielkości
2 szklanki mąki tortowej
1 i 1/2 szklanki cukru drobnoziarnistego
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
różowy barwnik spożywczy
aromat migdałowy do nasączenia


Składniki na krem:

330 ml śmietanki kremówki (30% lub 36%)
3 łyżki cukru pudru waniliowego


Składniki na bazę pod masę cukrową:

150 g masła w temperaturze pokojowej
250 g cukru pudru cytrynowego
200 g cukru pudru waniliowego
1,5 łyżki gorącej wody


Składniki na masę cukrową:

400 g cukru pudru waniliowego
łyżka cukru migdałowego
50 g glukozy w proszku
2 łyżeczki żelatyny
5 łyżek zimnej wody


Przygotowanie biszkoptu:

Jajka z cukrem dokładnie ubijamy, przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia i wszystko miksujemy przez 5 minut do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy barwnik i dokładnie mieszamy. Przygotowujemy tortownicę nasmarowaną masłem i nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Do tak przygotowanej tortownicy przelewamy ciasto i wkładamy do piekarnika, pieczemy przez 45 minut. Gdy nasz biszkopt jest już gotowy i nie jest już gorący pora go dokładnie nasączyć. Gdy już nasączymy biszkopty odkładamy je w celu lekkiego 'napęcznienia'.


Przygotowanie kremu:

Śmietanę ubić na sztywno  pod koniec dodać cukier i jeszcze chwilkę ubijać.


Przygotowanie bazy pod masę cukrową:

W misie miksera utrzeć masło na puch. Stopniowo dodawać cukier puder i dalej miksować. Na końcu dodać wodę, by odrobinę zmiękczyć konsystencję masła. Całość mieszać do czasu, aż krem będzie gładki i będzie się łatwo rozprowadzał. Pokryć nim gotowy biszkopt z kremem, tak aby nigdzie nie przedostawał się nasz krem śmietankowy.


Przygotowanie masy cukrowej:

Do małego garnka wsypać żelatynę i zalać zimną wodą. Gdy napęcznieje, dodać glukozę i podgrzewać na wolnym ogniu, cały czas mieszając, aż się rozpuści. Uwaga: masy nie można zagotować! Zdjąć z palnika i odstawić do przestygnięcia.
Połowę cukru pudru wsypać do miski, wlać ciepłą, ale nie gorącą żelatynę z glukozą i wymieszać (można też ręcznie, ale może się to okazać zbyt męczące, masa bardzo się klei). Do masy dosypywać stopniowo cukier puder i wyrabiać, aż masa będzie miała konsystencję plasteliny.
Gotowa masa cukrowa szybko wysycha, należy ją zatem przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.
POWODZENIA I SMACZNEGO ;)



Wasza W.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz