środa, 8 stycznia 2014

tort czekoladowo-miętowy

Dzisiaj podzielę się z wami kolejnym wypiekiem świątecznym, który łączy w sobie jedne z moich ulubionych smaków czyli miętę i czekoladę ;) Za czekoladą samą w sobie nie przepadam, natomiast ciasta czekoladowe uwielbiam. Dodatkowo na dole posta dołączam zdjęcia z Sylwestra ;) Wiele z Was pyta się  mnie jakich barwników używam i gdzie kupuję, mianowicie używam barwników w proszku gdyż moim zdaniem są najlepsze i dają bardzo intensywne kolory. Kupuję je na allegro. Ostatnio zakupiłam barwniki które wydał Dr. Oetker'a, natomiast osobiście ich nie polecam, gdyż praktycznie nie zabarwiają naszych wypieków.

Tort czekoladowo-miętowy


Składniki na ciasto i przygotowanie:
wódka żołądkowa gorzka z miętą rozcieńczona wodą (do nasączenia)
barwnik zielony

Składniki na krem:
400 g serka mascarpone
300 g śmietanki kremówki (36%)
4 łyżki wódki żołądkowej gorzkiej z miętą
5 łyżek syropu miętowego
zielony barwnik
50g cukru pudru

Przygotowanie kremu:
Wszystkie składniki miksujemy ze sobą około 5 minut.

POWODZENIA I SMACZNEGO!





ZDJĘCIA SYLWESTROWE:








Wasza W.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz