Dzisiaj podzielę się z wami kolejnym wypiekiem świątecznym, który łączy w sobie jedne z moich ulubionych smaków czyli miętę i czekoladę ;) Za czekoladą samą w sobie nie przepadam, natomiast ciasta czekoladowe uwielbiam. Dodatkowo na dole posta dołączam zdjęcia z Sylwestra ;) Wiele z Was pyta się mnie jakich barwników używam i gdzie kupuję, mianowicie używam barwników w proszku gdyż moim zdaniem są najlepsze i dają bardzo intensywne kolory. Kupuję je na allegro. Ostatnio zakupiłam barwniki które wydał Dr. Oetker'a, natomiast osobiście ich nie polecam, gdyż praktycznie nie zabarwiają naszych wypieków.
Tort czekoladowo-miętowy
Składniki na ciasto i przygotowanie:
wódka żołądkowa gorzka z miętą rozcieńczona wodą (do nasączenia)
barwnik zielony
Składniki na krem:
400 g serka mascarpone
300 g śmietanki kremówki (36%)
4 łyżki wódki żołądkowej gorzkiej z miętą
5 łyżek syropu miętowego
zielony barwnik
50g cukru pudru
Przygotowanie kremu:
Wszystkie składniki miksujemy ze sobą około 5 minut.
POWODZENIA I SMACZNEGO!
ZDJĘCIA SYLWESTROWE:
Wasza W.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz