środa, 15 maja 2013

lukier królewski część 1

Tak jak obiecałam wczoraj, dzisiaj podzielę się z wami przepisem na lukier królewski. Ja znam dwa takie przepisy i używam ich w zależności od tego jaki efekt chcę osiągnąć. W tym poście będzie przepis na lukier, który jest idealny do kruchych ciasteczek, ale ja używam go również czasem do babeczek. Jego cechą jest to, że bardzo twardnieje. Drugi lukier królewski, którym podzielę się z wami innym razem ma konsystencję kremu, również twardnieje, ale tylko minimalnie i idealnie nadaje się do cupcake'ów. 
Twardy Lukier Królewski:


Składniki:
białka z 2 średnich jajek
500 g cukru pudru
łyżka soku z cytryny
ew. woda, galaretki
Przygotowanie:
Przygotowanie takiego lukru jest bardzo szybkie i proste. Do miski wsypujemy cukier puder, dodajemy białka i sok z cytryny, wszystko miksujemy do otrzymania gładkiej, jednolitej masy. Gęstość lukru zależy tylko i wyłącznie od nas, aby ją zmienić należy stopniowo dodawać łyżkami wodę aż otrzymamy taką konsystencję jaką chcemy. Do lukru możemy dodać barwniki spożywcze. Ja osobiście dodaję różnego rodzaju galaretki, do miski wsypuję nieznaczną ilość galaretki i zalewam łyżką lub dwiema zimnej wody, do tego dodaję otrzymany przeze mnie lukier i po prostu mieszam. Taki lukier z galaretką ma nie tylko delikatny pastelowy kolor, ale możemy również otrzymać ciekawy smak i zapach. Możemy go również udekorować posypką, tylko należy pamiętać, że on twardnieje, więc musimy zrobić to od razu.
POWODZENIA I SMACZNEGO !

Mam nadzieję, że przepis wam się kiedyś przyda, za jakiś czas podzielę się z wami przepisem na kremowy lukier królewski oraz na masę lukrową. Pamiętajcie, że lukier jest praktycznie z samego cukru, co za tym idzie jest bardzo słodki. Proszę o wasze opinie w komentarzach ;)

A na koniec kilka zdjęć obrazujących powstawanie takiego lukru i jego zastosowanie.


taki gęsty lukier powinniśmy otrzymać po wymieszaniu składników

lukier rozcieńczony wodą, łatwiej się go nakłada.

przygotowane galaretki z 2 łyżkami wody, jak widać są gęste.

gotowy lukier z galaretkami.

nakładanie lukru, można to również robić rękawem cukierniczym.

gotowe babeczki z lukrem i posypką.

Wasza W.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz