Babeczki z białą czekoladą
składniki:
125 g margaryny
1/2 szklanki cukru (najlepiej drobnoziarnisty)
2 jajka średniej wielkości
łyżeczka ekstraktu waniliowego
1/2 szklanki mąki pszennej
75 g startej białej czekolady
łyżka mleka
szczypta soli
łyżeczka proszku do pieczenia
ew. barwniki do ciasta (ja używam tych w proszku)
przyrządzanie:
Zaczynamy od ubicia jajek, do oddzielnej miski dajemy cukier oraz masło, miksujemy do uzyskania jednolitej kremowej konsystencji. Do tak otrzymanej masy dodajemy wcześniej ubite jajka oraz ekstrakt waniliowy i dalej miksujemy. Następnie przesiewamy przygotowaną mąkę oraz proszek do pieczenia i dodajemy białą czekoladę. W tym momencie można również dodać barwniki spożywcze jeżeli chcemy otrzymać kolorowe babeczki. Wszystko miksujemy jeszcze ok. 5 minut. Jeżeli masa jest gęsta dodajemy łyżeczkę mleka, ponieważ powinna być płynna. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni, przygotowujemy na blasze foremki na babeczki ( mi z tego przepisu wychodzi około 12 babeczek, to zależy od wielkości). Nakładamy ciasto do foremek, można dodać dodatki do środka tak jak przy Muffinkach, wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 15-20 minut aż babeczki zabarwią się na złoty kolor.
POWODZENIA I SMACZNEGO !
Tak przygotowane babeczki możemy udekorować, ale post o dekorowaniu ukaże się innym razem ;) Mam nadzieję, że pomogłam.
Proszę o wasze opinie w komentarzach, a poniżej przedstawiaj zdjęcia babeczek zabarwionych barwnikami. ;)
Wasza W.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz