poniedziałek, 13 maja 2013

babeczki bananowe.

Cześć! Dzisiaj podzielę się z wami przepisem na moje ulubione babeczki bananowe ;) Przepis podam na zwykłe babeczki, ja natomiast dodaję do nich kakao, bo moim zdaniem czekoladowo-bananowe są o wiele lepsze ;) Zapraszam was do mnie jutro wieczorem, podzielę się z Wami przepisem na lukier królewski do dekoracji ciast, ciasteczek i babeczek. ;) Dodam tylko, że u mnie bez zmian, tylko chyba się troszkę przeziębiłam..

Babeczki bananowe:


Składniki:
125 g mąki
125 g cukru (najlepiej drobnoziarnisty)
125 g miękkiej margaryny
łyżeczkę cukru wanilinowego
2 jajka średniej wielkości
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 małe dojrzałe banany
ew. barwniki spożywcze

Przyrządzanie:
Na początku w oddzielnych miskach ubijamy jajka. Następnie ugniatamy banany, żeby tworzyły tzw. paćkę. Do oddzielnej miski wkładamy margarynę i wsypujemy cukier, całość miksujemy do uzyskania kremowej masy. Dodajemy po jednym jajku, za każdym razem mieszając, otrzymujemy gładką konsystencję. W następnym kroku dodajemy banany i przesiewamy mąkę oraz proszek do pieczenia. Wszystko miksujemy jeszcze 3 minuty. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i przygotowujemy foremki, z powyższego przepisu otrzymamy 12 babeczek. Do tak przygotowanych foremek wlewamy ciasto następnie wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 20-25 minut.
POWODZENIA I SMACZNEGO !

To już trzeci przepis jakim się z wami podzieliłam, obiecuję, że będzie ich jeszcze więcej ;) Jeżeli macie jakieś konkretne przepisy na myśli to piszcie propozycje w komentarzach. ;)

Wasza W.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz