wtorek, 21 maja 2013

papryczki.

Kolejny męczący dzień.. Czy tylko ja odczuwam takiego lenia przed zbliżającą się sesją? Dzisiaj stwierdziłam, że podzielę się z wami przepisem na coś innego niż ciastka, babeczki i inne słodkości. Będą to faszerowane papryczki. Jest wiele przepisów na to danie ja mam jeden ulubiony, który lekko przerobiłam i to właśnie on będzie główną atrakcją tego posta. 

Faszerowana papryka



Składniki:
1 szklanka ryżu
500 g mięsa mielonego (ja używam drobiowego)
6 papryk średniej wielkości (różnokolorowe ładnie wyglądają razem)
2 kostki bulionu warzywnego
2 kostki rosołowe
40 dag sera żółtego
200 g pieczarek
ketchup
szczypta soli i pieprzu do smaku

Przygotowanie:
Pieczarki myjemy i drobno ścieramy, podsmażamy. Gotujemy ryż w jednej kostce bulionu warzywnego i jednej kostce rosołowej. Dodajemy pieczarki i gotujemy jeszcze przez 5 minut. Odcedzamy pozostawiając w misce wywar bulionowy. Ser ścieramy i podsmażamy mięso (ja dodaję przyprawę do mięsa mielonego, dzięki czemu zyskujemy bardziej wyrazisty smak). Przygotowujemy Papryki myjąc je, odcinając wierzch (tak aby była możliwość ponownego 'zamknięcia' papryki) i usuwając gniazdo nasienne. Przygotowujemy wywar z pozostałych kostek warzywnej i rosołowej, mieszamy go z tym który otrzymaliśmy po odcedzeniu ryżu i pieczarek. Usmażone mięso mieszamy z ryżem i pieczarkami, dodajemy niewielką ilość ketchupu. Przygotowane wcześniej papryki wkładamy do garnka bądź naczynia żaroodpornego (nie ma różnicy czy będziemy dusić papryki w garnku na ogniu czy w naczyniu w piekarniku, smaku to nie zmieni) wsypujemy ser żółty, następnie napełniamy do połowy farszem, przykrywamy to żółtym serem i wkładamy kolejną część farszu aby zapełnić paprykę na co znów sypiemy żółty ser i zamykamy wcześniej odciętą górą papryki. Całość zalewamy naszym wywarem i dusimy przez 30-40 minut, tak aby skóra papryki namiękła. Można również dodać odrobinę oregano oraz bazylii.
POWODZENIA I SMACZNEGO !

Takie papryki możemy podawać z czym chcemy, trzeba przyznać że wyglądają bardzo ładnie na talerzu a dodatkowo są bardzo proste w przygotowaniu i smaczne. Oczywiście pamiętajmy, że jadalny jest nie tylko farsz ale i papryka, która dzięki wywarowi ma bardzo ciekawy i delikatny smak. ;)

Jak zwykle czekam na wasze opinie w komentarzach a na dole zamieszczam jeszcze trzy zdjęcia obrazujące papryczki.




Wasza W.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz