środa, 21 sierpnia 2013

tarta x2

Dzisiaj miałam dzień pełen weny do pieczenia, chciałam zrobić tartę, aby podzielić się z wami przepisem tylko nie mogłam się zdecydować którą wybrać. Dlatego zrobiłam dwie i w związku z tym umieszczę dwa przepisy. Pierwsza z nich jest wersją owocową natomiast druga czekoladową pokrytą bezową pierzynką. Oczywiście to jak i czym udekorujecie tartę zależy oczywiście głównie od was, ja podsuwam wam pomysł na tartę malinową. Przepis na ciasto do tarty jest jeden, więc napiszę go oddzielnie.

Tarta

Składniki:
225 g mąki pszennej
110 g margaryny w kostce prosto z lodówki
około 4 łyżek wody
500 g fasoli lub grochu
szczypta soli

Przygotowanie:
Na początku kroimy masło w kosteczkę i wkładamy do miski. Do tak przygotowanego masła przesiewamy mąkę i sól, wszystko miksujemy. Dolewamy po 2 łyżki wody i ugniatamy do momentu uzyskania jednolitego i gładkiego ciasta. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, formę do ciasta nacieramy masłem. Ciasto wałkujemy i przekładamy do przygotowanej blachy, nakłuwamy widelcem spód. Nakładamy na to papier do pieczenia i wsypujemy nasz groch lub fasolę w celu obciążenia ciasta. Tak przygotowane wkładamy do piekarnika i pieczemy 20-25 minut zaglądając co jakiś czas czy nam się nie przypaliło. Upieczone wyjmujemy, zdejmujemy papier z fasolą i zostawiamy do ostygnięcia.

masło pokrojone w kosteczkę

tak powinno wyglądać dobrze przygotowane ciasto



nakłute ciasta w formach

ciasto obciążone fasolą


idealnie wypieczone ciasta


Malinowa tarta dla zakochanych



Składniki:
budyń malinowy
100 g czekolady
4 łyżki żelatyny
5 łyżek glukozy
czerwony barwnik spożywczy
500 g malin
100 ml gorącej wody
mleko do budyniu

Przygotowanie:
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, budyń gotujemy dodając mniejszą ilość mleka niż potrzeba, aby nie był zbyt rzadki. Wcześniej upieczone ciasto smarujemy czekoladą i wkładamy do lodówki aż zastygnie, w międzyczasie stygnie nam budyń. Gdy czekolada jest już względnie zastygnięta nakładamy wcześniej przygotowany budyń i wykładamy całość malinami. W szklaneczce przygotowujemy żelatynę z gorącą wodą, barwnikiem i glukozą, czekamy aż trochę wystygnie. Na koniec nakładamy żelatynę na maliny i wkładamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia.
POWODZENIA I SMACZNEGO!

rozpuszczona czekolada

ciasto nasmarowane czekoladą

nałożony budyń


budyń pokryty malinami

gotowe ciasto z żelatyną na wierzchu

Czekoladowa tarta z bezową pierzynką


Składniki na masę czekoladową:
10 łyżek zimnej wody
2 łyżki kakao
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka żelatyny
2 żółtka
szczypta soli
150 ml gorącej wody
200 g cukru pudru
Składniki na bezową pierzynkę
4 białka
200 g cukru pudru
szczypta soli

Przygotowanie:
W garnku mieszamy zimną wodę, kakao, cukier puder oraz sól. W misce mieszamy żółtka z mąką i przelewamy do garnka, dodajemy do tego gorącą wodę i żelatynę wszystko gotujemy do wrzenia i odstawiamy do ostygnięcia. W oddzielnej misce miksujemy cukier puder, białka i sól do uzyskania gęstej masy. Nastawiamy piekarnik na 150 stopni. Bierzemy wcześniej przygotowane ciasto, nakładamy na nie czekoladową masę i na wierzch masę z białek od zewnątrz do środka. Tak przygotowane ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 45-55 minut, tak aby na zewnątrz beza była twarda a w środku piankowata. Wyjmujemy, pozostawiamy do ostygnięcia i gotowe.
POWODZENIA I SMACZNEGO!

 Wymieszane kakao z cukrem pudrem, wodą i szczyptą soli

dolane żółtko z mąką

gotowa masa czekoladowa

gotowa masa z białek

tarta pokryta masami przed upieczeniem



Mam nadzieję, że moje przepisy wam się przydadzą, jak widzicie przygotowanie tart jest bardzo proste, a ich smak wynagradza całą pracę. Czekam na wasze spostrzeżenia i relacje w komentarzach.

Wasza W.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz