Dzisiaj miałam dzień pełen weny do pieczenia, chciałam zrobić tartę, aby podzielić się z wami przepisem tylko nie mogłam się zdecydować którą wybrać. Dlatego zrobiłam dwie i w związku z tym umieszczę dwa przepisy. Pierwsza z nich jest wersją owocową natomiast druga czekoladową pokrytą bezową pierzynką. Oczywiście to jak i czym udekorujecie tartę zależy oczywiście głównie od was, ja podsuwam wam pomysł na tartę malinową. Przepis na ciasto do tarty jest jeden, więc napiszę go oddzielnie.
Tarta
Składniki:
225 g mąki pszennej
110 g margaryny w kostce prosto z lodówki
około 4 łyżek wody
500 g fasoli lub grochu
szczypta soli
Przygotowanie:
Na początku kroimy masło w kosteczkę i wkładamy do miski. Do tak przygotowanego masła przesiewamy mąkę i sól, wszystko miksujemy. Dolewamy po 2 łyżki wody i ugniatamy do momentu uzyskania jednolitego i gładkiego ciasta. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, formę do ciasta nacieramy masłem. Ciasto wałkujemy i przekładamy do przygotowanej blachy, nakłuwamy widelcem spód. Nakładamy na to papier do pieczenia i wsypujemy nasz groch lub fasolę w celu obciążenia ciasta. Tak przygotowane wkładamy do piekarnika i pieczemy 20-25 minut zaglądając co jakiś czas czy nam się nie przypaliło. Upieczone wyjmujemy, zdejmujemy papier z fasolą i zostawiamy do ostygnięcia.
masło pokrojone w kosteczkę
tak powinno wyglądać dobrze przygotowane ciasto
nakłute ciasta w formach
ciasto obciążone fasolą
idealnie wypieczone ciasta
Malinowa tarta dla zakochanych
Składniki:
budyń malinowy
100 g czekolady
4 łyżki żelatyny
5 łyżek glukozy
czerwony barwnik spożywczy
500 g malin
100 ml gorącej wody
mleko do budyniu
Przygotowanie:
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, budyń gotujemy dodając mniejszą ilość mleka niż potrzeba, aby nie był zbyt rzadki. Wcześniej upieczone ciasto smarujemy czekoladą i wkładamy do lodówki aż zastygnie, w międzyczasie stygnie nam budyń. Gdy czekolada jest już względnie zastygnięta nakładamy wcześniej przygotowany budyń i wykładamy całość malinami. W szklaneczce przygotowujemy żelatynę z gorącą wodą, barwnikiem i glukozą, czekamy aż trochę wystygnie. Na koniec nakładamy żelatynę na maliny i wkładamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia.
POWODZENIA I SMACZNEGO!
Wymieszane kakao z cukrem pudrem, wodą i szczyptą soli
Składniki:
budyń malinowy
100 g czekolady
4 łyżki żelatyny
5 łyżek glukozy
czerwony barwnik spożywczy
500 g malin
100 ml gorącej wody
mleko do budyniu
Przygotowanie:
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, budyń gotujemy dodając mniejszą ilość mleka niż potrzeba, aby nie był zbyt rzadki. Wcześniej upieczone ciasto smarujemy czekoladą i wkładamy do lodówki aż zastygnie, w międzyczasie stygnie nam budyń. Gdy czekolada jest już względnie zastygnięta nakładamy wcześniej przygotowany budyń i wykładamy całość malinami. W szklaneczce przygotowujemy żelatynę z gorącą wodą, barwnikiem i glukozą, czekamy aż trochę wystygnie. Na koniec nakładamy żelatynę na maliny i wkładamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia.
POWODZENIA I SMACZNEGO!
rozpuszczona czekolada
ciasto nasmarowane czekoladą
nałożony budyń
budyń pokryty malinami
gotowe ciasto z żelatyną na wierzchu
Czekoladowa tarta z bezową pierzynką
Składniki na masę czekoladową:
10 łyżek zimnej wody
2 łyżki kakao
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka żelatyny
2 żółtka
szczypta soli
150 ml gorącej wody
200 g cukru pudru
Składniki na bezową pierzynkę
4 białka
200 g cukru pudru
szczypta soli
Przygotowanie:
W garnku mieszamy zimną wodę, kakao, cukier puder oraz sól. W misce mieszamy żółtka z mąką i przelewamy do garnka, dodajemy do tego gorącą wodę i żelatynę wszystko gotujemy do wrzenia i odstawiamy do ostygnięcia. W oddzielnej misce miksujemy cukier puder, białka i sól do uzyskania gęstej masy. Nastawiamy piekarnik na 150 stopni. Bierzemy wcześniej przygotowane ciasto, nakładamy na nie czekoladową masę i na wierzch masę z białek od zewnątrz do środka. Tak przygotowane ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 45-55 minut, tak aby na zewnątrz beza była twarda a w środku piankowata. Wyjmujemy, pozostawiamy do ostygnięcia i gotowe.
POWODZENIA I SMACZNEGO!
dolane żółtko z mąką
gotowa masa czekoladowa
gotowa masa z białek
tarta pokryta masami przed upieczeniem
Mam nadzieję, że moje przepisy wam się przydadzą, jak widzicie przygotowanie tart jest bardzo proste, a ich smak wynagradza całą pracę. Czekam na wasze spostrzeżenia i relacje w komentarzach.
Wasza W.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz