Dłuższy czas nic nie pisałam, niestety było to spowodowane brakiem czasu na cokolwiek.. No ale pora nadrobić! ;) Dzisiaj podzielę się z wami przepisem mojego autorstwa na tatar z łososia. Nie jest ważne czy filet z łososia jest wędzony czy surowy, to zależy od waszych upodobań. Mi osobiście bardziej smakuje tatar z surowego łososia.
Tatar z łososia
Składniki na dwie porcje:
250 g fileta z łososia
1 cebula
pół cytryny
oliwa z oliwek
2 ogórki kiszone
100 g białego sera
sól i pieprz
Przygotowanie:
Łososia siekamy jak najdrobniej, to samo robimy z cebulą. Mieszamy ze sobą łososia i cebulę solimy do smaku i dajemy dużo pieprzu. Wyciskamy sok z połówki cytryny i mieszamy go z taką samą ilością oliwy z oliwek. Zalewamy nasz tatar przygotowanym sosem i dokładnie mieszamy. Tak przygotowany tatar wkładamy do lodówki na godzinę w celu nasączenia. Po tym czasie obieramy nasze ogórki kiszone (najlepiej babcine) i kroimy je w malutką kosteczkę. Ser biały rozdrabniamy widelcem. Nakładamy tatar na talerze, sypiemy go białym serem a na wierzchu i dookoła kładziemy pokrojone ogórki.
POWODZENIA I SMACZNEGO ;)
Moim zdaniem najlepiej wymieszać wszystkie składniki na talerzu to wtedy nam nie zginie żaden smak ;)
Wasza W.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz