Wczoraj zrobiłam croissanty drożdżowe, proces ich produkcji trwał cały dzień ;) Ja osobiście wolę te z ciasta francuskiego, jednak trzeba spróbować wszystkiego. Przepis na croissanty z ciasta francuskiego wstawię kiedy indziej, dzisiaj będzie na drożdżowe. Ja dodałam do nich czekoladę, jednak lepszym dodatkiem byłby dżem lub budyń. Czekoladę dodałam dlatego, że chciałam porównać smakowo croissanty drożdżowe i z ciasta francuskiego.
Croissanty drożdżowe
Składniki:
5 g świeżych drożdży
90 ml mleka o temp. 20ºC
140 g masła w temp pokojowej
niepełna łyżeczka soli
2 łyżki cukru
210 g mąki
1 żółtko
Przygotowanie:
W garnku roztopić 15 g masła. Drożdże pokruszyć do miski, wlać mleko i dokładnie wymieszać. Mąkę przesiać do dużej miski, dodać sól, cukier, roztopione masło i roztopione drożdże. Ciasto wyrabiać ręcznie, aż ciasto będzie gładkie. Jeśli jest kruche bądź twarde, dolać odrobinę więcej mleka. Ciasto w misce przykryć folią i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 90 minut (ja wcześniej nagrzałam piekarnik do 50 stopni i włożyłam miskę do wyłączonego nagrzanego piekarnika). Po tym czasie wyjmujemy ciasto i uderzamy je pięścią, aby opadło. Miskę z ciastem przykryć folią i wstawić do lodówki na około godzinę, wyjąć i ponownie uderzyć pięścią, by opadło i wstawić do zamrażalnika na 30 minut. Masło (125 g) włożyć do miseczki i utrzeć na gładką masę. Ciasto rozwałkować na prostokąt. Połowę masła nałożyć na środek prostokąta i złożyć 3 razy, rozwałkować i ponownie złożyć 3 razy, ale bez masła. Złożone ciasto owinąć folią, wstawić do zamrażalnika na 30 minut, następnie do lodówki na 1 godzinę. Powtórzyć od początku czynności z rozwałkowywaniem i składaniem, zużywając pozostałą połowę masła. Następnie obrót i wałkowanie + składanie bez masła. Ciasto wstawić do zamrażalnika na 30 minut a następnie do lodówki na godzinę. Ciasto rozwałkowujemy i wykrajamy trójkąty, na podstawy trójkątów kładziemy 2 kawałki czekolady mlecznej i zwijamy rogaliki. Wykładamy rogaliki na blasze. Żółtko rozbijamy i smarujemy nim rogaliki, pozostawiamy w ciepłym miejscu na 1,5 godziny w celu wyrośnięcia. Po tym czasie jeszcze raz smarujemy żółtkiem rogaliki. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni i pieczemy rogaliki przez 5 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 190 stopni i pieczemy jeszcze 10 minut.
POWODZENIA I SMACZNEGO
Wasza W.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz