czwartek, 24 października 2013

mój przepis na makaron cannelloni ze szpinakiem

Zarówno ja jak i Grzesiek od zawsze uważaliśmy i mówiliśmy, że szpinak jest ble, szpinak jest fuj, szpinak jest niedobry.. (Jak zapewne wiele innych osób) Naprawdę wiele razy go próbowałam i starałam nauczyć się go jeść no ale zawsze mi coś nie pasowało, a mimo to ostatnio naszła mnie na niego wielka chęć i stwierdziłam że musimy się w końcu nauczyć go jeść. Stwierdziłam, że połączę szpinak z tym co bardzo lubię i wtedy będę w stanie go zjeść. I wiecie co? Nie myliłam się! W tej wersji jest naprawdę pyszny ;)

Cannelloni ze szpinakiem i pieczarkami


Składniki:
250 g mrożonego rozdrobnionego szpinaku
200 g małych pieczarek
250 g mięsa mielonego
300 ml sosu pomidorowego (ja zrobiłam na bazie przecieru i bazylii)
ser żółty w plasterkach
150 g mozzarelli
12 rurek makaronu cannelloni
przyprawa do dań włoskich
50 g margaryny
2 ząbki czosnku
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
Pieczarki myjemy, obieramy i drobno kroimy następnie dusimy na patelni. Szpinak smażymy na margarynie i dodajemy drobno posiekany czosnek. Na oddzielnej patelni podsmażamy mięso mielone doprawione przyprawą do dań włoskich. Ja smażyłam na oleju Kujawskim z bazylią, czosnkiem i pomidorami. pieczarki, szpinak oraz mięso odcedzamy i pozostawiamy do niewielkiego ostygnięcia. W między czasie przygotowujemy sos, ścieramy mozzarellę oraz sprawdzamy ile rurek makaronu i jak rozłożonych nam się zmieści do naczynia żaroodpornego. Po wykonaniu wszystkich tych czynność mieszamy dokładnie ze sobą szpinak, pieczarki oraz mięso mielone. Dodajemy do tego niewielką ilość startej mozzarelli i jeszcze raz dokładnie mieszamy. Gdy nasz farsz jest już gotowy wypełniamy nim jak najściślej rurki i układamy w naczyniu żaroodpornym. Jeżeli zostanie wam trochę farszu możecie tak jak ja położyć go na rurki. Całość zalewamy sosem i wkładamy do nienagrzanego piekarnika. Ja piekarnik ustawiłam na 200 stopni i na termoobiegu. Wszystko niech piecze się przez 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy nasze naczynie z piekarnika i wykładamy danie z wierzchu najpierw żółtym serem a potem mozzarellą i sypiemy dla smaku przyprawą do dań włoskich. Wkładamy z powrotem do piekarnika, zmniejszamy temperaturę do 50 stopni i pieczemy jeszcze 10 minut.
POWODZENIA I SMACZNEGO










Wasza W.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz