piątek, 14 czerwca 2013

Jabłuszka pełne snu.

Na odprężenie przed snem upiekłam jabłkowe babeczki i właśnie ich przepisem się z wami podzielę. Powiem szczerze, że nie zachwycają mnie za bardzo swoim wyglądem, ponieważ spodziewałam się czegoś ładniejszego ale jak na pierwszy raz jest nawet dobrze ;) W smaku są wyśmienite jak szarlotka z nutką wanilii. Teraz wiem, że spokojnie mogę zasnąć zadowolona z dzisiejszego dnia ;)

Babeczki jabłkowe


Składniki:
2 jajka średniej wielkości
125 g masła o temperaturze pokojowej
łyżeczka cynamonu w proszku
2 czubate łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
3 łyżki mleka
150 g cukru drobnoziarnistego
łyżeczka proszku do pieczenia
200 g mąki tortowej
średnie jabłko

Przygotowanie:
Na początku jak zwykle należy ubić jajka. Do mniejszej miseczki ścieramy jabłko (na najdrobniejszej tarce). W oddzielnej misce miksujemy masło z cukrem do uzyskania jednolitej masy, dodajemy wcześniej ubite jajka oraz cukier wanilinowy (bądź tak jak ja cukier z prawdziwą wanilią) i wszystko dokładnie mieszamy. Przez sitko przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia oraz cynamon, następnie miksujemy. Do naszej masy dodajemy mleko oraz wcześniej starte jabłko i mieszamy na najniższych obrotach do czasu aż cały owoc zniknie w naszym cieście. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Na blasze przygotowujemy 12 foremek i wypełniamy je naszym ciastem. Tak przygotowane foremki wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 30 minut, aż ciasto będzie miało złocistobrązowy kolor, a gdy sprawdzimy wykałaczką będzie ona sucha.
POWODZENIA I SMACZNEGO!

Tak przygotowane babeczki zostawiamy oczywiście do ostygnięcia w tym czasie możemy przygotować krem do dekoracji w zależności jak chcemy żeby babeczki wyglądały ;) Ja ozdobiłam masą cukrową. Przepis jest naprawdę prosty, tak jak i wszystkie wcześniejsze. Czekam w komentarzach na wasze opinie a teraz jak zwykle kilka zdjęć ;)





Wasza W.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz