Nie wiem czy wy też tak mieliście, ale ja zawsze jak byłam mała i miałam urodziny to babcia mi piekła tort. Były to najlepsze i najsmaczniejsze torty jakie kiedykolwiek jadłam. Teraz, gdy jestem już dorosła, kontynuuję tradycję babci, która podzieliła się ze mną tym tajemnym przepisem na biszkopt, a dzisiaj ja przekażę go wam. ;) Wczoraj w płockim pubie ROCK69 odbyła się kolejna impreza mojego stowarzyszenia, na której grali nasi chłopcy-Black Cake Sound- i przekazali nam niesamowitą informację o tym, że zagrają na festiwalu reggae w Ostródzie! Jestem z was bardzo dumna! ;) Jako, że impreza była pod nazwą 'Jamajskie słodkości' nie mogło tam zabraknąć moich babeczek ;) Osłodziłam imprezę czekoladowo-bananowymi cupcake'ami z budyniem malinowym w środku ;) Niżej zamieszczę ich zdjęcie ;)
Tęczowy tort
Składniki na biszkopt:
8 jajek średniej wielkości
2 szklanki mąki tortowej
1 i 1/2 szklanki cukru drobnoziarnistego
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
barwniki spożywcze (kolory tęczowe żółty, czerwony, niebieski, pomarańczowy-czerwony+żółty, zielony-żółty+niebieski, fioletowy-czerwony+niebieski)
Składniki na krem:
250 g serka mascarpone
4 łyżki cukru pudru
900 ml śmietany kremówki (36%)
ekstrakt waniliowy
Przygotowanie:
Jajka z cukrem dokładnie ubijamy, przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia i wszystko miksujemy przez 5 minut do uzyskania jednolitej masy. W 6 oddzielnych miskach przygotowujemy nasze barwniki (ja używam tych w proszku) i kolejno nakładamy po tyle samo ciasta do każdej z nich i mieszamy aż kolor będzie dokładny. Przygotowujemy 6 takiej samej wielkości tacek aluminiowych nasmarowanych masłem i nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Do tak przygotowanych tacek przelewamy kolejno każde ciasto (jeden kolor w jednej tacce) i wkładamy do piekarnika po 2-3 tacki, w zależności ile nam się zmieści na jeden poziom i pieczemy przez 45 minut. Gdy nasze blaty biszkoptowe są już gotowe i nie są już gorące pora je dokładnie nasączyć. Ja do nasączania używam malibu z wodą bądź mieszam wodę, kwasek cytrynowy oraz zapach waniliowy. Gdy już nasączymy biszkopty odkładamy je w celu lekkiego 'napęcznienia'. W międzyczasie przygotowujemy krem. Śmietanę dokładnie ubijamy, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder oraz ekstrakt. Gdy nasza śmietana jest już dokładnie ubita dodajemy serek mascarpone i dokładnie miksujemy. Przygotowujemy talerz na którym kładziemy fioletowy biszkopt, smarujemy go kremem i kładziemy niebieski i go pokrywamy kremem. Powtarzamy tę czynność aż wszystkie blaty będą ułożone (kolejność od dołu to: fiolet, niebieski, zielony, żółty, pomarańczowy, czerwony). Cały tort również pokrywamy kremem i teraz pora ozdabiania.
POWODZENIA I SMACZNEGO !
Jak widzimy jest to naprawdę prosty i przyjemny przepis ;) A efekt końcowy jest powalający i na pewno zaskoczycie wiele osób samym wyglądem tortu. Czekam na wasze relacje i uwagi w komentarzach ;) I na koniec jak zwykle trochę zdjęć ;)
ciasto zabarwione barwnikami
ciasto w tackach
babeczki od Petite Princesse dla Black Cake Sound ;)
Wasza W.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz